Catering czy stołówka – metody zaspokajania głodu pracowników

Catering czy stołówka – metody zaspokajania głodu pracowników

  • 15 Mar Wył.

Głodny pracownik to zły pracownik – tę prawdę znają chyba wszyscy pracodawcy. W związku z tym w miejscach pracy, jak grzyby po deszczu, wyrastają najróżniejsze automaty z jedzeniem i piciem – od tych oferujących kawę i herbatę począwszy, a na tych mających w ofercie kanapki i ciastka skończywszy. Ich oferta jest stosunkowo uboga. Ogranicza się najczęściej do kilku rodzajów napojów i przekąsek, a to dla pracowników często zbyt mało. Dania szybko się nudzą. Poza tym nie sposób ich kupić nie mając drobnych, co już przysparza problemów osobom preferującym transakcje bezgotówkowe. Pracodawca powinien więc rozważyć inne sposoby zaspokojenia głodu swoich podwładnych. Jednym z najpopularniejszych wciąż jest stołówka.

Wydawało się, że stołówki popadną w zapomnienie jako relikt przeszłości, jednak wciąż są one cenione. Organizacja stołówki w miejscu pracy jest kosztowna i czasochłonna. Trzeba zorganizować odpowiednie zaplecze sanitarne, wyposażyć kuchnie i dopilnować, żeby zapachy z niej płynące nie rozpraszały pracowników podczas wykonywania ich obowiązków. Należy też zorganizować miejsce do spożywania posiłków, np. cafeterię, wyposażając ją w odpowiednie meble. Pracodawca musi się też zastanowić, czy samemu zatrudnić kucharzy, czy powierzyć ten obowiązek firmie zewnętrznej. Ten drugi model biznesowy jest dużo bardziej popularny i wygodniejszy dla pracodawcy. Wynajmuje on zewnętrznej firmie pomieszczenia sanitarne (często za darmo lub za symboliczną opłatą), a ta swoje dochody czerpie od kupujących posiłki pracowników. Ci również zyskują, gdyż stołówkowe obiady są najczęściej smaczne, różnorodne i stosunkowo tanie. Z pewnością kosztują mniej, niż np. zamówienie pizzy.

Nie każda firma może sobie pozwolić na wydzielenie w swojej siedzibie stołówki. Wynika to z ograniczeń finansowych i lokalowych. Często też lepiej jest przestrzeń biurową przeznaczyć na dodatkowe miejsca pracy. Dobrym pomysłem jest nawiązanie współpracy z firmą profesjonalnie zajmująca się cateringiem. Jej przedstawiciele mogą codziennie odwiedzać nasze biuro oferując pracownikom swoje produkty. Przeszkodą w tym przedsięwzięciu są wciąż wysokie ceny tego typu usług. Rosnąca konkurencja wpływa jednak na ich stopniowe obniżenie.

Zadbanie o wyżywienie pracownika jest coraz częściej niezbędne w dzisiejszym świecie. Ludzie pracują coraz dłużej, coraz później wracają do domów. Ciepły posiłek gwarantuje regenerację sił i wyższą wydajność pracowników. Jest to też wygodne dla nich samych. Wracając do domu w późnych godzinach popołudniowych rzadko mają siłę i ochotę na gotowanie. Pożywny obiad w biurze jest więc często ich jedynym ciepłym posiłkiem w czasie dnia.



Archiwum

61 812 61 33 biuro@contino.pl ul. Naramowicka 47/103 61-622 Poznań